Ex-Balta topmanager biedt op tapijtgroep | De tijd

2021-11-22 14:15:31 By : Mr. Charles Feng

De Vlaming Philippe Hamers en zijn Britse tapijtgroep Victoria bieden op een stuk van de West-Vlaamse concurrent Balta. Dat drijft de koers van het aandeel Balta hoger.

Hamers, de voormalige CEO van Balta's residentiële tapijtdivisie, is op zoek naar een onderdeel van de West-Vlaamse beursgenoteerde tapijtgroep Balta, schrijft De Standaard maandag. Hamers staat nu aan het hoofd van de eveneens beursgenoteerde Britse branchegenoot Victoria.

Balta liet maandag voor het eerst weten niet te willen reageren op wat het geruchten noemde. Maar even na 14.00 uur kwam er een persbericht. Daarin bevestigt Balta dat er gesprekken gaande zijn met Victoria "over een mogelijke verkoop van bepaalde onderdelen van Balta's bedrijf", zonder in details te treden. Wel voegt het eraan toe dat de uitkomst van de discussies onzeker is en dat het artikel "speculatief is en feitelijke onjuistheden bevat".

Victoria stuurde eerder maandag een soortgelijke melding. Daarin staat dat Victoria bevestigt dat het in gesprek is over 'de mogelijke overname van een winstgevend en groeiend deel van Balta'.

Victoria specificeert echter niet welk deel en specificeert dat "speculatieve details in het artikel niet kloppen". Wel voegt het eraan toe dat het van mening is dat de Balta-activiteiten 'goede synergiemogelijkheden' bieden met de bestaande activiteiten van Victoria.

De Britten geven verder aan dat ze een bod voor heel Balta niet overwegen en dat er geen garantie is dat een transactie tot stand komt. Als dat zo is, kan de deal worden gefinancierd uit de bestaande middelen van Victoria en zal deze substantieel bijdragen aan de winstgroei van de Britse groep.

Opvallend is dat beurswaakhond FSMA de koers van het aandeel Balta niet heeft opgeschort in afwachting van een aankondiging. Het aandeel van de tapijtgroep steeg kort met 11 procent na het rapport van Victoria, maar viel toen terug toen bleek dat er niet op heel Balta geboden zal worden. Balta staat al jaren op de bres op de beurs. Sinds de beursgang in 2017 heeft het aandeel al bijna 80 procent van zijn waarde verloren.

Eerder dit jaar werd bekend dat Balta, dat al langer op zoek is naar manieren om zijn schuldenlast te verminderen, af wil van Modulyss, zijn Europese merk tapijttegels. Er lag een deal op tafel met de Amerikaanse Mohawk, maar die ging op het laatste moment niet door.

Balta, dat vorig jaar een omzet van 562 miljoen EUR had en zo'n 3.800 medewerkers telt, omvat vier takken: karpetten, residentieel tapijt (wand-tot-wandtapijt en tapijttegels voor privégebruik), commercieel tapijt (wand-tot-wand en tegels voor commercieel gebruik) en non-woven producten.

Woontapijt, dat hier aan de orde mag komen, was vorig jaar qua omzet de derde divisie en qua winst nummer twee. De winst steeg, terwijl de omzet daalde. De divisie is marktleider in Europa en heeft vestigingen in Sint-Baafs-Vijve en Tielt.